Algemene gegevens
Verschillen in gebitsbeschermers
Er zijn diverse soorten gebitsbeschermers op de markt. De bekendste zijn de voorgevormde gebitsbeschermers die je op maat moet knippen, en de Boil&Bite gebitsbeschermers waar je na verwarming in water op dichtbijt. Deze zijn goedkoop, maar passen slecht en kunnen daardoor min of meer vrij in de mond bewegen, waardoor ze ook onvoldoende bescherming bieden. De sporter moet de gebitsbeschermer met zijn tong op de plaats houden en wordt daardoor gehinderd in het leveren van topprestaties.
Waarom een individueel vervaardigde, gelamineerde gebitsbeschermer
Voor goede bescherming van tanden, kiezen en kaken (en zelfs het verminderen van hersenletsel) is het belangrijk dat een gebitsbeschermer goed past. Een individueel vervaardigde, gelamineerde gebitsbeschermer wordt vervaardigd op het model van je gebit, dat na het maken van afdrukken (happen) verkregen wordt. Door het vervaardigen van de beschermer in meerder lagen (minimaal 2), beschermt deze optimaal. Een laag die aansluit op je tanden zorgt voor een goede pasvorm en comfort. De andere lagen zorgen voor een goede slagabsorptie en verdeling van krachten. Deze gebitsbeschermers bewegen niet in je mond, maken het mogelijk om vrij te ademen en verstaanbaar te communiceren. Er is voor elke contactsport een bepaalde gebitsbeschermer.
De specialist
Een door ons vervaardigde gebitsbeschermer is ons gemaakt met persoonlijke zorg, van afdruk tot plaatsen, en nazorg. Er zijn verschillende uitvoeringen voor diverse sporten, en zelfs per sport zijn we in staat elke gebitsbeschermer aan te passen aan je persoonlijke wensen. Tijdens het sporten heb je van een goede gebitsbeschermer geen enkele last.
Wat je niet wil weten
Uit onderzoek is gebleken dat schade tijdens trainingen meer voorkomt dan tijdens wedstrijden, en dat er jaarlijks meer dan 900 verwondingen voorkomen in Nederland. Ook is gebleken dat slechts 43% van alle sporters consequent een gebitsbeschermer draagt, en in de meeste gevallen deze pas aanschaft nadat een ongeval heeft plaatsgevonden.
Helaas is tandletsel blijvend, want tanden en kiezen genezen nooit. De tandarts zal daarom veel moeite moeten doen om ze te herstellen. Hoeveel zorg hij daaraan ook besteedt, je blijft altijd met littekens zitten, voor de rest van je leven.
Een goede gebitsbeschermer is niet goedkoop, maar het herstellen van je tanden en kiezen is veel en veel duurder. En bedenk nogmaals; je tanden worden na een ongeval nooit meer zo mooi als voorheen!